BIJELA VS. PLAVA RIBA

Vjerojatno ste se već više puta našli u nedoumici kupiti bijelu ili plavu ribu. Važno je za naglasiti da i bijela i plava riba obiluju bjelančevinama, vitaminima B3, B12, D i A, mineralima kalcija, željeza, cinka, kalija, masnih kiselina poznatih kao Omega 3 koje organizam ne može sam sintetizirati nego ih moramo unijeti hranom. Plava i bijela riba različite su po nutritivnom sastavu, omega 3 i  omega 6 masnim kiselinama te udjelu toksina.

Najpoznatiji pripadnici sitne plave ribe su skuša, papalina, srdela, inćun i lokarda, a krupne plave ribe tuna, palamida i gof. S druge strane, najpoznatiji pripadnici bijele ribe su arbun, brancin, bukva, cipal, kovač, oslić, ovčica, šarag i  list.

Zbog aminokiselina i bjelančevina bijela riba je sličnija mesu te sadrži veliku količinu mišićnih vlakana što olakšava njenu probavu. Bijela riba sadrži niže količine žive pa je upravo radi toga preporučljiva njena češća konzumacija. Mast bijela riba pohranjuje u trbušnoj šupljini i jetri te stoga ima mali udio masti u mesu (1%). Iz tog razloga bijela riba je manje kalorična u odnosu na plavu ribu (u 100 grama bijela riba sadrži svega 70 kcal). Priprema bijele ribe je jako delikatna te joj je potrebna niža temperatura termičke obrade kako bi meso očuvalo sokove koji daju bijeloj ribi punoću okusa. Od minerala u bijeloj ribi su zastupljeni kalij, fosfor i magnezij, te selen koji je važan za rad štitnjače i imunosustav.

Po pitanju ribe masnije je zdravije. Plava riba pohranjuje mast u masnim stanica koje se nalaze po cijelom tijelu. Stoga je plava riba teže probavljiva i više kalorična u odnosu na bijelu ribu. Plava riba sadrži više toksina, ali i veće količine omega 3 masnih kiselina koje su važne za sprječavanje kardiovaskularnih bolesti te djeluju protuupalno i vrlo su važne za neurološko zdravlje. Imajte na umu da će vam trebati više vremena za pripremu plave ribe nego bijele ribe, upravo zbog masti. Naime, mast sporije provodi toplinu.

ZAKLJUČAK:

Bijela riba je oskudnija kalorijama i omega 3 masnim kiselinama nego plava riba. Stoga se smatra da zbog većeg sadržaja masnih kiselina plava riba pruža veće blagodati za zdravlje nego bijela riba. Svjetska zdravstvena organizacija preporuča konzumirati ribu dva puta na tjedan, pri čemu preporučamo da jednom na meniju bude plava riba, a jednom bijela riba. Bijela riba općenito ima blaži okus i nježnu strukturu, dok plava ima intenzivniji okus i miris.

Koja će se vrsta ribe danas naći na vašem stolu – bijela ili plava?

By | 2018-01-16T19:40:04+00:00 siječanj 16th, 2018|Ribe i ribarstvo|Komentari isključeni za BIJELA VS. PLAVA RIBA

About the Author: