7 KORAKA KAKO PREPOZNATI SVJEŽU RIBU

Dragi riboljupci, sigurno ste si barem jednom prilikom kupovine svježe ribe postavili pitanje: „Koliko je ova riba stara, jeli svježa?“. Kako bi vam pomogli u prepoznavanju svježe ribe, izdvojili smo 7 ključnih stvari na koje trebate obratiti pozornost da biste jednostavno i brzo prepoznali svježu ribu.

  1. Utorak-subota. Ribu uvijek kupujte od utorka do subote. Nedjeljom i ponedjeljkom se uglavnom prodaje riba koja se ne uspije prodati tijekom tjedna.
  2. Izgled ribe. Riba je svježa ako dotaknete njezinu kožu prstom i na koži ne ostanu udubljenja već se koža odmah vrati u prvobitno stanje.
  3. Boja kože. Boja kože treba biti svijetla i na koži treba biti prisutna vodenasta prozirna sluz. Kada je koža na ribi jako suha, blijeda i bez sjaja te ima mutnu sluz, riba nije svježa.
  4. Oči. Oči su ogledalo svježine, trebaju biti izbočene i potpuno bistre, a rožnica treba biti prozirna. Ukoliko naiđete na ribu tamnije boje, sa zamućenom rožnicom te zjenicom sive boje znajte da je riba vjerojatno pokvarena.
  5. Škrge. Škrge trebaju biti tamno crvene. Izbjegavajte škrge sivkaste boje, a miris škrga kod svježe ribe mora biti na miris morskog bilja. Neutralan miris nije razlog za brigu dok je miris škrga nalik mirisu na kiseli kupus pokazatelj da riba nije svježa.
  6. Unutarnji organi. Oni su također bitni. Crveni bubrezi jasan su pokazatelj da je riječ o svježoj ribi, dok smeđa boja predstavlja dokaz da riba nije svježa.
  7. Izgled mesa. Kod filetirane ribe pripazite na izgled mesa. Ako je meso čvrsto i elastično, glatke površine, prozirne i sjajne boje tada je riba svježa, dok je mutna boja i mekano meso upozorenje da riba nije svježa.

ZA ONE KOJI ŽELE ZNATI VIŠE

  • Sitna plava riba brže se kvari u odnosu na bijelu ribu. Po dolasku na tržište ima srebrno plavu boju.
  • Izbjegavajte kupovati sitnu plavu ribu s odsječenom glavom, to je znak da je riba već treći ili četvrti dan u ponudi.

A sada u ribarnicu ili supermarket po svježu ribu! 

By | 2018-01-24T20:10:50+00:00 prosinac 27th, 2017|Ribe i ribarstvo|Komentari isključeni za 7 KORAKA KAKO PREPOZNATI SVJEŽU RIBU

About the Author: